Thursday, March 17, 2011

Carpenter Jigging Rod

Cubaan pertama mengunakan setting heavy jigging. Tidak mengunakan Jig,  tetapi mengunakan "Slice" tongkol sebagai umpan.

 Larian pertama. Mangsa menjauhi bot.


Mangsa berpatah balik apabila gagal menarik drag stella.Mangsa gagal untuk dinaikkan apabila tali utama putus bergesel dengan badan bot. Tidak mengapa, boleh cuba sekali lagi di Alor Insya Allah..

Carpenter Jigging Rod
Rod Spec                           : One Hundred 55XH-S
Type                                  : Spinning
Lenght (ft)                          : 1680mm (5'5")
Section                              : 1 Pcs
Weight                              : 335g
Line PE                              : 6-10
Jig Weight                          : 350g-1000g
Max Drag                           : 16kg
Top Guide                          : MMST16
Intermediate guide              : MNSG
Butt Guide                         : MNSG40
Reel Seat                           : DPS22 DL (Down Lock)
End cap                             : BRC22 (Down Rock)
F Grip length                      : 230mm
R grip length                       : 395mm

MNSG : Fuji Guides are part of the Fuji New Concept Series with and Silicon Carbide Ring and can be used for Spinning and Casting Rods. The Fuji BMNAG Guides feature a no-weld, 3-brace black frame with a flared frame and Deep Pressed Silicon Carbide Ring. The New Concept Frame allows for the MNSG to be used on medium to heavy-duty casting and spinning rods. Fuji MNSG Guides can be used with Fuji MGST tops.

MNST : Strong but light in weight, MGST Fuji Tip Tops are perfect for spinning rods or lightweight conventional rods and features flared braces to reduce line tangle. Fuji MGST tips utilize Silicone Carbide rings - one of the most advanced ceramics on the market today. Diamond Polished SiC rings are mounted directly to the gunsmoke anodized stainless steel frame of the Fuji MGST which reduces weight, increases heat dissipation, and intensifies line sensitivity.

13 comments:

  1. WoW I have never seen a rod bend like that, It s so strong its unbelievable, Its a wonder the line never broke,
    Excelent,
    ,,,Paddy,,,

    ReplyDelete
  2. ayoyo...konishi san marah oooo...jiggging rod taruk umpan.....hehehe...awat tak pam pakai full drag?

    ReplyDelete
  3. Yes Paddy, from this photo this is very parabolic rod bend and it symmetrically balance .. but unlucky, main line broke after 30 minutes fight..will try again on the next trip in Alor, Indonesia..

    ReplyDelete
  4. haha..saja ja cuba rod ni bang wan.. Tu dah try full drag..tp memang betui la..sekejap je bleh bertahan pastu sakit pinggang pun datang..haha

    ReplyDelete
  5. bang...orang2 macam saya yang baru na berjinak memancing laut dalam ni bole join trip abang ke?

    ReplyDelete
  6. boleh bro..mai la datang yamca dan minum2..selalu buat di area bangi, sri kembangan, shah alam..masa tak tentu, tp klau ada balik trip dan ada hasil insyaAllah open..

    ReplyDelete
  7. oh bole eh? haha...saya pun orang bangi nie...tp student ja...mane la tau klu bole join abg ke laut nnt...

    ReplyDelete
  8. Boleh..takde hal bro..klau ada trip2 yg sesuai dengan tuan bleh la tuan join..tp klau kenal2 dulu sembang2 lg bagus..bleh la tau berminat nak trip yg mcm mana..fresh water ke, salt water ke, jigging popping ke, bottom ka..kerana bagi teman each trip ada target dan teknik2 tertentu ja..susah nak arrange semua teknik dalam 1 trip..

    ReplyDelete
  9. haha trima kasih atas layanan bro...sya bru na berjinak main jigging..klu ade kesempatan nnt, na juga join adventure dgb abg..hihi

    ReplyDelete
  10. your article is very interesting. nice post

    ReplyDelete
  11. Salam sdr. Fahiz...sebulan dua nie sya byk mengikuti blog abg. Memang byk membantu org2 mcm sya yang baru nak belajar memancing nie. Tahniah bang, kerana byk menyumbang ilmu, info serta tip2 yang berguna utk dikongsi bersama. Cuma nak tanya satu jer...jorang yang abg pakai (yg warna putih+hitam kat gambar abg pada sebelah atas tu) jenama aper ek..berapa harganye...panjang nyer & kat maner nak dapat...tegok mcm sodap je melayan tuuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali tuan...terima kasih kerana mengikuti blog ini..rod yg dimaksudkan itu adalah dr jenama Jigging Master..khas untuk pancingan mengunakan teknik jigging. Panjang 5'5" dan boleh didapati di kedai pancing di seri kembangan. Harga dalam RM1,500.00... sedap dan puas tgk aksi parabolic yg seimbang dan stabil apabila strike!!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Hunt For The Monster Fish

Followers